Innovatief bewaren met fors hogere opbrengst

Aardappelen bewaren: maximaal 3% indroging

Lange tijd was de agrarische sector afhankelijk van de buitenlucht om gewassen te drogen en koelen. Klimaatveranderingen zorgen ervoor dat akkerbouwers hun producten niet langer overwinterd krijgen, zonder in te boeten aan kwaliteit. ENGIE Refrigeration (ook bekend onder de namen Zephyr, GTI en Cofely) heeft een bewaarsysteem ontwikkeld met volledig mechanische koeling, waarmee de bewaarcondities gedurende het gehele jaar gelijk blijven. Een innovatieve manier van volledig mechanisch koelen binnen een gesloten omgeving. Het resultaat? Een langere houdbaarheid, minder dan 3% indroging en fors lagere energiekosten. Oftewel, meer winst. 

Koelcapaciteit automatisch aangepast aan koelvraag
Dit innovatieve koelsysteem is volledig mechanisch en geïntegreerd, en wordt toegepast in een gesloten omgeving. Het minimale percentage buitenlucht dat wordt gebruikt, wordt ingezet om de CO2-waarde binnen de bewaarplaats te controleren. Het systeem monitort de luchtkwaliteit in de bewaarplaats en past de koelcapaciteit tijdens het bewaarproces aan aan de koelvraag. In iedere fase – inkoelen, wondhelen, bewaren en opwarmen – waarin het product zich bevindt, selecteert het systeem een optimaal bewaarprogramma met de juiste luchtvochtigheid en temperatuur. Zo bepaalt niet de buitenlucht de kwaliteit van het product, maar heeft de ondernemer volledig zelf de controle over kwaliteit.

Minimale indroging
Henk Tebben, projectleider ENGIE Refrigeration: “Het drogen en koelen van gewassen is een secuur proces, waarbij continue monitoring onontbeerlijk is. Voor een optimale oogst is temperatuurcontrole en -handhaving tijdens de verschillende bewaarfases cruciaal. Bij onze opdrachtgever Borgmann hebben we gezien dat dit zorgt voor aanzienlijk minder indroging van het product. Gebruikelijk is zo’n 10% en met deze innovatie realiseerden we tot wel minder dan 3%. Dat betekent dat de oogst meer gewicht en een hogere kwaliteit heeft en daardoor meer opbrengt.” 

Lagere energiekosten, langere houdbaarheid
“We doen uitvoerig onderzoek naar de meest ideale condities voor het bewaarproces van aardappelen en uien met volledig mechanisch koelen. Hiervoor werken we samen met Aeres Hogeschool in Dronten. De resultaten van de onderzoeken gebruiken we in de ontwikkeling van ons innovatieve koelsysteem. Bij onze opdrachtgever Borgmann zien we dat dit systeem nog veel meer voordelen oplevert. Niet alleen minimaliseerde hij dankzij deze werkwijze de uitdroging van zijn aardappelen. Hij halveerde ook zijn energierekening. Bovendien blijven er door het mummificeren van beschadigde of rotte aardappelen meer goede aardappelen over. Deze worden nu niet meer besmet. Hierdoor én door de langere houdbaarheid van zijn producten, realiseert hij nu jaarlijks zo’n 30% meer opbrengst. Tel uit je winst!”

Condensdrogen: duurzaam drogen en bewaren met fors hogere opbrengst
Onafhankelijk van de buitenlucht uien drogen en bewaren. ENGIE Refrigeration heeft hiervoor een condensdroogsysteem ontwikkeld. Met condensdrogen – ook wel koeldrogen genoemd – zijn gaskachels verleden tijd. De condensdroger is een koude- en warmteinstallatie in één. Wat dat oplevert? Een beter behoud van de kwaliteit van de uien en fors lagere energiekosten. Oftewel, meer winst. Meer weten over condensdrogen? bezoek dan de pagina 'Condensdrogen: buitenluchtonafhankelijk uien drogen en bewaren'.

Mechanisch koelen is langer bewaren 
Niet alleen voor aardappelen en uien, maar ook voor peen, knolselderij, kool, witlof, appels, peren bouwen wij op maat gemaakt bewaarconcepten, waarmee u uw producten langer kunt opslaan zonder kwaliteitsverlies. Van volledig mechanisch tot een combinatie van mechanisch koelen met buitenlucht. Wilt u meer weten over mechanisch koelen in het algemeen, bezoek dan ook onze pagina ‘Mechanisch koelen: productbewaring zonder kwaliteitsverlies’.

Interessante fiscale voordelen duurzaam mechanisch koelen
Vanaf 2022 mogen er geen nieuwe koelinstallaties gebouwd worden met synthetische koudemiddelen. Onze onderzoeksafdeling doet continu onderzoek naar geschikte en veilige toepassingen van natuurlijke koudemiddelen in zowel kleine als grote installaties. Het veilig toepassen van natuurlijke koudemiddelen vereist veel technische kennis en ervaring. Door te investeren in een bewaarkoeling met natuurlijke koudemiddelen komen bedrijven in aanmerking voor de Energie Investeringsaftrek (EIA). Als agrarische ondernemer kunt u hier tot wel 30%  voordeel mee behalen. Wij helpen u graag om ook voor u de mogelijkheden te verkennen.

Kennisdocument innovatieve aardappelbewaring
Meer weten over langere houdbaarheid en maximaal 3% indroging? Vraag het kennisdocument 'nieuwe bewaartechnologie voor aardappelen' gratis op.