Condensdrogen: buitenluchtonafhankelijk uien drogen en bewaren

Wat is condensdrogen?

Lange tijd was de agrarische sector afhankelijk van de buitenlucht om gewassen te drogen en koelen. Klimaatveranderingen zorgen ervoor dat uien bewaren voor akkerbouwers tijdens de winter kwaliteitverlies oplevert. ENGIE Refrigeration heeft een condensdroogsysteem voor uien bewaren ontwikkeld, waarmee u niet langer afhankelijk bent van weersomstandigheden. Wat dat u oplevert? Een beter behoud van de kwaliteit van uw uien en fors lagere energiekosten. Oftewel, meer winst.

Kwaliteitsverlies en hoge kosten conventionele manier uien bewaren
Zodra uien van het land komen, moeten ze gedroogd worden. Gebruikelijk is om dat met buitenlucht te doen. De kwaliteit van de buitenlucht voldoet echter vrijwel nooit volledig aan de eisen om de kwaliteit van de uien tijdens het droogproces te borgen. Om dit op te lossen wordt de buitenlucht verwarmd met gaskachels, zodat de lucht meer vocht kan opnemen. Dit kost veel gas. Met als bijkomend nadeel dat er 1,6 kilo vocht vrijkomt per kilo propaangas die wordt verbrand. Ook dit vocht moet weer worden afgevoerd, met wederom 10% extra gasverbruik. Uien bewaren op de conventionele manier kost dus niet alleen geld, maar heeft ook impact op de kwaliteit van de ui. 

Het verwarmen van de lucht is bovendien niet wenselijk, omdat de temperatuur tijdens het uien bewaren eigenlijk stabiel moet blijven. Het doorgaan met verwarmen zorgt voor een niet gewenste temperatuurverhoging, maar stoppen met verwarmen heeft tot gevolg dat de uien niet meer gedroogd kunnen worden.  

ENGIE Refrigeration heeft nu een condensdroogsysteem ontwikkeld, waarmee u onafhankelijk van de buitenluchtcondities kunt drogen, met lagere operationele kosten dan met conventionele systemen. Uien bewaren met alleen maar voordelen.  

Hoe werkt uien bewaren met condensdrogen?
Met condensdrogen – ook wel koeldrogen genoemd – zijn buitenlucht en gaskachels verleden tijd. De condensdroger is feitelijk een koude- en warmteinstallatie in één. Dat maakt deze installatie uniek. Met condensdrogen brengen wij de lucht tot onder het condensatiepunt, waardoor veel vocht kan worden afgevoerd en de uien worden gedroogd. De warmte die vrijkomt bij het koelproces gebruiken we weer om de uien op temperatuur te houden. Daarnaast is het systeem uitgevoerd met een warmtepomp, om partijen uien te kunnen opwarmen. Het gehele systeem wordt bestuurd door een in eigen huis ontwikkeld besturingssysteem, dat zowel ter plaatse als op afstand via PC of smartphone te bedienen en te contoleren is.  

Uien bewaren: bestaande techniek, hernieuwd toegepast
De techniek van uien bewaren op deze manier is niet nieuw, vertelt Marcel Bennink, projectleider bij ENGIE Refrigeration. “In kaaspakhuizen en klimaatkamers gebruiken we deze techniek al jaren. De resultaten in deze branche hebben ons aan het denken gezet en leidden uiteindelijk tot de ontwikkeling van een doeltreffende aanpak voor uien bewaren. Onze rijke ervaring in diverse branches helpt ons innovatieve stappen te blijven zetten. Het inspireert ons om technieken die elders goed werken door te vertalen naar andere markten en het condensdrogen van uien is daar een mooi voorbeeld van.” 

Meer weten over uien bewaren met condensdrogen?
Wilt u weten meer weten over uien bewaren met deze innovatieve techniek ‘condensdrogen’? Neem dan contact op met Marcel Bennink. Of bekijk de referentie van akkerbouwbedrijf Custers waar het systeem al met succes wordt toegepast.