Kaas rijpen

Gelijkmatig en gecontroleerd indrogen essentieel bij kaas rijpen

Kaas rijpen met de juiste luchtbehandeling is de uitdaging voor elke kaasmaker. Het luchtbehandelingsysteem dat wij hiervoor hebben ontwikkeld, helpt u de kwaliteitskaas leveren die u onderscheidend maakt in de markt.

Vernieuwende techniek kaas rijpen

Het geheim van ons luchtbehandelingsysteem is het gelijkmatig toevoeren van lucht over uw kazen gedurende het kaas rijpen. De indroging van de kazen gebeurt hierdoor gelijkmatig en gecontroleerd. Ons luchtbehandelingsysteem is gebaseerd op een stelsel van buizen, die op maat worden ontworpen voor uw kaasopslag. De buizen bevatten uitblaastuiten met scheppende kanten. Deze nieuwe techniek is uitgebreid onderzocht in onze testruimten en bewijst zich inmiddels dagelijks. Met een condenswatermeetsysteem controleren we de hoeveelheid vocht die aan de kaas wordt onttrokken tijdens het kaas rijpen.

Kaas rijpen bij CONO Kaasmakers

Iedere opdrachtgever is anders en heeft andere eisen en vragen over kaas rijpen. Daarom is het ontwikkelen van koelsystemen voor kaas rijpen altijd maatwerk. Voor onze opdrachtgever CONO Kaasmakers ontwierpen we bijvoorbeeld een ijswaterinstallatie. Een leidingsysteem voorziet alle koude vragende processen en ruimten van ijswater. Zo wordt bijvoorbeeld de melk nadat de boerderij deze geleverd heeft weer teruggekoeld naar 4 graden. Daardoor blijft deze langer goed. Verder worden ook het rijpingspakhuis en zelfs het hoofdkantoor dankzij deze ijswaterinstallatie gekoeld. 

Duurzaam kaas rijpen 

Wilt u zo duurzaam mogelijk kaas rijpen en produceren? Wij helpen met duurzame productie door de toepassing van milieuvriendelijke koudemiddelen. Onze koelinstallaties draaien op natuurlijke en milieuvriendelijke koudemiddelen, zoals ammoniak, CO2 en propaan. Door te investeren in energiezuinige koeling komt u tevens in aanmerking voor fiscale voordelen, zoals de Energie Investeringsaftrek (EIA). Wij helpen u graag om ook voor u de mogelijkheden te verkennen.

Klaar voor de toekomst

Met natuurlijke koudemiddelen bent u klaar voor de toekomst. Vanaf 2022 mogen er geen nieuwe koelinstallaties gebouwd worden die gebruikmaken van synthetische koudemiddelen met een global warming potential [GWP] ≥150. ENGIE Refrigeration doet intensief onderzoek naar geschikte en veilige toepassingen van natuurlijke koudemiddelen in zowel kleine als grote koelinstallaties.