Zuivel

Duurzaam en efficiënt kaas rijpen

  • Oplossingen in koude- en warmtetechnologie
  • Lagere energiekosten door energie-efficiëntie
  • Behoud van productkwaliteit
  • Fors hogere opbrengst
  • Gelijkmatige en gecontroleerde indroog van kaas
  • Niet meer gewichtsverlies van kaas dan nodig
Duurzaam en efficiënt kaas rijpen

Oplossingen voor koelen en efficiënt energie gebruiken

ENGIE Refrigeration biedt zuivelbedrijven een antwoord op elk koude- en warmtevraagstuk. Vanaf het moment dat de melk de fabriek binnenkomt tot en met de kaas die de fabriek verlaat. Zo kunnen we met een ijswaterinstallatie de benodigde koude voor alle koudevragende processen leveren: van het koelen van de melk na het thermiseren of pasteuriseren tot en met het koelen van de pakhuizen, kantoren, voorruimtes, productieruimtes en expedities.

Naast koeltechnische oplossingen biedt ENGIE zuivelbedrijven ook andere oplossingen. Denk aan efficiëntere ontvochtigingssystemen, waarbij we slechts een deel van de totale luchtflow sterker ontvochtigen en zo energie besparen. Efficiënter met energie omgaan is ook mogelijk door restwarmte uit de koudecentrale te hergebruiken voor andere processen waarbij warmte nodig is. ENGIE biedt hiervoor technologie die warmte kan opvangen en gericht inzet bij andere processen. Ook met warmtewisselaars in het luchtbehandelingsysteem is het mogelijk om energie-efficiëntie te realiseren.

"Bij elke stap in het proces speelt koeling een belangrijke rol"
- John Mijnen, projectleider nieuwbouw
CONO Kaasmakers
Bekijk de case

Slimme luchtbehandelingstechniek voor kaas

Naast oplossingen in koude- en warmtetechnologie en energie-efficiëntie is ENGIE koploper op het gebied van luchtbehandelingsinstallaties voor kaaspakhuizen. Als kaasproducent of kaashandelaar wilt u uw kazen zo goed mogelijk laten rijpen. U streeft naar een hoge kwaliteit kaas met zo min mogelijk gewichtsverlies. Het luchtbehandelingsysteem dat ENGIE Refrigeration hiervoor heeft ontwikkeld, helpt u de kwaliteitskaas leveren die u onderscheidend maakt in de markt.

Het geheim? Het gelijkmatig toevoeren van lucht over uw kazen gedurende het kaas rijpen. De indroging van de kazen gebeurt hierdoor gelijkmatig en gecontroleerd. Ons luchtbehandelingsysteem is gebaseerd op een stelsel van buizen dat uitblaastuiten bevat met scheppende kanten. Deze wordt op maat ontworpen voor uw kaasopslag. Onze technologie is uitgebreid onderzocht in onze testruimten en bewijst zich inmiddels dagelijks. Hiermee realiseert u een lagere gemiddelde indroog en kwaliteitsbehoud voor alle kazen in uw pakhuis. En houdt u de kilo’s op de plank.

Vraag het gratis kennisdocument aan

Meer weten over een gelijkmatige en gecontroleerde kaasrijping?

Vraag het gratis kennisdocument aan

Zuivel & Kaasrijping

Met de technologie van ENGIE is er op elke plank toevoer van geconditioneerde lucht. En rond elke kaas is het luchtstromingspatroon gelijk. Dat resulteert in een gelijkmatige en gecontroleerde indroog. Zo verliest de kaas niet meer vocht dan nodig en behaalt u een optimaal commercieel resultaat.

Alles over Kaasrijping

Zuivel & Warmteterugwinning

De restwarmte uit de koudecentrale en diverse koelinstallaties kunt u hergebruiken voor andere processen waarbij warmte nodig is, zoals reinigingswerkzaamheden. ENGIE biedt hiervoor de technologie om warmte op te vangen en gericht in te zetten bij een andere processen. Restwarmteterugwinning resulteert al snel in aanzienlijk minder energiekosten per jaar en minder CO2-uitstoot.

Alles over Warmteterugwinning

Zuivel & Uitfaseren

Wij helpen zuivelbedrijven graag bij het uitfaseren van synthetische koudemiddelen. Omdat er vanaf 2022 geen nieuwe koelinstallaties gebouwd worden met synthetische koudemiddelen, bieden wij diverse geschikte en veilige toepassingen van een duurzamer alternatief: natuurlijke koudemiddelen. Hiermee stelt u niet alleen uw eigen productieproces veilig, maar kunt u ook profiteren van interessante fiscale voordelen.

Alles over Uitfaseren

Wilt u meer weten? Neem direct contact op met Gert Boersma.