Aardappelen bewaren: hoe verleng ik met goed koelen de bewaartijd?

Energiezuinig aardappelen bewaren met kwaliteitbehoud

Voor aardappeltelers is het behoud van kwaliteit van de aardappel tijdens aardappelen bewaren essentieel. Hoe langer u de kwaliteit van de aardappel behoudt, hoe meer ruimte u heeft om het juiste verhandelmoment uit te kiezen. En dat betekent dat u maximale winst kunt realiseren. Mechanisch koelen is een uitstekende methode voor aardappelen bewaren met de langste houdbaarheid en zonder kwaliteitsverlies. 

Aardappelen bewaren met optimale afstemming koeling op product
Mechanisch koelen is een vorm van koelen waarbij de koeling specifiek is ontworpen uw product. Wij bouwden al vele mechanische koelinstallaties bij meerdere opdrachtgevers, voor onder meer peen, champignons en aardappelen bewaren. Dankzij het specifieke ontwerp van de installatie, de zeer nauwkeurige afstemming van zowel de temperatuur als de luchtvochtigheid waren wij bij hen in staat de productkwaliteit nagenoeg volledig te behouden voor een langere periode dan bij traditionele ventilatiesystemen. De besturing van de installatie regelt de installatie dusdanig dat deze zich automatisch aanpast aan de eigenschappen van uw product. Doordat de ruimte volledig is afgesloten, hebben omgevingsfactoren geen invloed meer. 

Stabiele temperatuur en luchtvochtigheid aardappelen bewaren
Met mechanische koeling zorgt u altijd voor een stabiele temperatuur en luchtvochtigheid tijdens het aardappelen bewaren, wat de kwaliteit van uw product ten goede komt. De aardappel ontkiemt namelijk minder snel en behoudt zijn omvang en gewicht. Ook treedt minimale veroudering van de aardappel op. Er worden nu namelijk minder suikers in de aardappel gevormd. Dat betekent dat minder nabewerking noodzakelijk is en dat leidt tot een lager energieverbruik en daarmee schonere productie. 

Duurzaam aardappelen bewaren
De manier van aardappels bewaren en telen wordt steeds belangrijker. Frietfabrikanten en fastfoodketens worden steeds vaker gevraagd verantwoording af te leggen over de wijze waarop hun leveranciers hun productieproces hebben ingericht en hoe zij omgaan met grondstoffen. Dat noopt aardappeltelers tot duurzamer en energiezuiniger produceren. Bijvoorbeeld door synthetische koudemiddelen te vervangen door duurzame koudemiddelen. Deze middelen zijn milieuvriendelijk en vaak veel energiezuiniger zonder afbreuk te doen aan de koelcapaciteit. 

Ook energiezuinig aardappelen bewaren en kwaliteit verbeteren?
Onze opdrachtgever Borgmann koos voor een duurzame koelinstallatie op natuurlijke koudemiddelen. Henk Tebben, projectleider ENGIE Refrigeration: “Bij onze opdrachtgever Borgmann hebben we gezien dat buitenlucht onafhankelijk koelen zorgt voor aanzienlijk minder indroging van het product. Gebruikelijk is zo’n 10% en met deze innovatie realiseerden we tot wel minder dan 3%. Dat betekent dat de oogst meer gewicht en een hogere kwaliteit heeft en daardoor meer opbrengt.” Daarnaast produceert Borgmann nu ook veel energiezuiniger. 

Ook u kunt besparen en de kwaliteit van uw aardappelen verbeteren. Wilt u meer informatie over duurzaam en energiezuinig aardappelen bewaren met de langste houdbaarheid? We nodigen u van harte uit contact met ons op te nemen. 

Wilt u meer informatie over mechanisch koelen voor land- en tuinbouw? Lees dan hier alles over onze unieke oplossingen voor deze branche en uw producten.