Wat is mechanisch koelen?

Peen, uien, aardappel bewaren: niet uitdrogen, maar mechanisch koelen

Mechanisch koelen is het antwoord op de vraag naar langer en beter bewaren van uien, aardappelen en andere voedselproducten. De bewaaromstandigheden zijn met mechanisch koelen altijd optimaal voor uw product omdat u niet meer afhankelijk bent van de weersomstandigheden. De kwaliteit blijft behouden en door de langere bewaartijd kunt u beter inspelen op de prijsontwikkelingen in de markt. 

Wilt u meer weten over mechanisch koelen voor een langere houdbaarheid van uw producten? Lees dan meer over onze unieke oplossingen voor de land- en tuinbouw. Of kijk hier hoe u de bewaartijd en kwaliteit van peen, aardappelen, uien en champignons verlengt met behoud van kwaliteit. 

Stabiele condities door mechanisch koelen

Bij de traditionele ventilatietechniek is effectieve koeling niet altijd mogelijk, omdat u afhankelijk bent van de buitenluchtcondities. Vaak is het buiten te warm of te vochtig voor goede koeling van uw product. Ook te droge lucht heeft nadelen, want die veroorzaakt teveel uitdroging van uw product. Deze afhankelijkheid van de weergoden kan funest zijn voor uw bedrijfsvoering. Door deze onzekerheid en schommeling in bewaaromstandigheden, moet u uw producten soms vroegtijdig op de markt moet brengen. Ook als de prijs niet optimaal is.  

Door te kiezen voor een ge├»ntegreerd systeem met geconditioneerde lucht van de bewaarplaats - met andere woorden: mechanisch koelen - bent u bij het opslaan van uw producten niet meer afhankelijk van de weersomstandigheden. Bijkomend voordeel is dat de productkwaliteit beter en langer behouden blijft. 

Mechanisch koelen is langer bewaren 

Mechanisch koelen maakt het proces van drogen, koelen en bewaren effici├źnter en vermindert de indroging van uw product. Onze specialisten stemmen de techniek achter mechanisch koelen af op uw product. Het systeem stuurt bij als condities, zoals temperatuur en luchtvochtigheid, veranderen. U bent bij productbewaring niet meer afhankelijk van de buitentemperatuur. De mechanische koeling zorgt continu voor de juiste omstandigheden die de hoogwaardige kwaliteit van uw product behouden. Niet alleen voor aardappelen en uien, maar ook voor peen, kool, witlof, appels en peren, bouwen wij op maat gemaakt mechanische koelconcepten waarmee u uw producten langer kunt opslaan zonder kwaliteitsverlies. 

Bespaar met mechanisch koelen

Door onder andere het gebruik van natuurlijke koudemiddelen, zoals ammoniak, CO2 en propaan is met mechanisch koelen een aanzienlijke besparing op de energiekosten mogelijk. Veel agrarische bedrijven hebben reeds hun energieverbruik zien dalen door het gebruik van natuurlijke koudemiddelen. Deze koudemiddelen zijn milieubesparend, waardoor u eveneens bijdraagt aan duurzame productie in de agrarische keten. En dat wordt steeds belangrijker voor de afnemers van uw product. 

Interessante fiscale voordelen duurzaam mechanisch koelen

Vanaf 2022 mogen er geen nieuwe koelinstallaties gebouwd worden met synthetische koudemiddelen. Onze onderzoeksafdeling doet continu intensief onderzoek naar geschikte en veilige toepassingen van natuurlijke koudemiddelen in zowel kleine als grote installaties. Het veilig toepassen van natuurlijke koudemiddelen vereist veel technische kennis en ervaring. 

Door te investeren in een bewaarkoeling met natuurlijke koudemiddelen komen bedrijven in aanmerking voor de Energie Investeringsaftrek (EIA). Als agrarische ondernemer kunt u hier veel voordeel mee behalen. Wij helpen u graag om ook voor u de mogelijkheden te verkennen.