Forse besparingen dankzij restwarmtebenutting

Restwarmte benutten verlaagt kosten en CO2-uitstoot

Datum
07-06-2017

Voor diverse processen in uw bedrijfsvoering heeft u warmte nodig. Zoals voor het pasteuriseren, steriliseren of drogen van uw product of het schoonmaken of verwarmen van ruimten. Het opwekken van die warmte levert u niet alleen een hoge gas- en/of energierekening op, maar ook een hoge CO2-uitstoot. Er liggen kansen! Binnen ieder koel- en vriesproces komt namelijk restwarmte vrij, die vrijwel altijd herbruikbaar is. Door deze warmte op te vangen of bestaande energiestromen te koppelen en te benutten, vermindert u uw aardgas- of stroomverbruik, verlaagt u uw CO2-uitstoot, verduurzaamt u uw productieproces én verlaagt u de kosten.

Warmteterugwinning afgestemd op uw processen
Zowel vanuit economisch als vanuit duurzaamheidsperspectief is het interessant de mogelijkheden voor het gebruik van restwarmte te onderzoeken. ENGIE Refrigeration zoekt altijd eerst naar mogelijkheden om uw warmtebehoefte volledig te vervullen vanuit uw bestaande proces. Soms is warmteterugwinning al mogelijk met een paar warmtewisselaars. Blijkt dat niet voldoende om de warmtebehoefte volledig te dekken? Dan kan een warmtepomp of -transformator uitkomst bieden. Ons uitgangspunt is altijd technologie aan te bieden die past binnen uw bedrijfsprocessen, volledig op maat gemaakt en met een maximaal rendement.  

Succesvolle warmteterugwinning in de praktijk
Opdrachtgever en vleesproducent Zandbergen profiteert inmiddels al enkele jaren van de restwarmte die vrijkomt in zijn koelprocessen. Toen hij wegens de toekomstige uitfasering van synthetische koudemiddelen de overstap maakte naar een NH3-installatie op natuurlijke koudemiddelen, pakte ENGIE gelijk de mogelijkheid aan om de kansen in kaart te brengen voor het gebruik van restwarmte. Per dag verbruikte Jan Zandbergen 60 kuub warm water voor reinigingsprocessen. Door de restwarmte uit het systeem in te zetten voor de voorverwarming van water tot 55°C bespaart Jan Zandbergen nu veel gas. De warmteaccu die bij hem werd geplaatst kan opladen en ontladen. Daarmee verwarmen zij het water op voor de schoonmaak en de opwarming van de krattenwassers. Hun wekelijkse gasverbruik is daardoor van 3500 kuub naar 1200 kuub gegaan. Een flinke besparing. Tel daar de Energie-Investeringsaftrek bij op en ze wisten deze investering binnen drie jaar terug te verdienen.

Wilt u weten wat de mogelijkheden van restwarmtebenutting binnen uw bedrijf?
Neem dan contact met ons op:

Jeroen Reijnders
+31610625097

Gerelateerde thema’s