Hoe een warmtepomp geld bespaart

Datum
17-10-2017

Warmte terugwinnen zal voor Unox niet langer een worst zijn

De Unox vlees-, saus- en soepfabriek van Unilever in Oss zal de komende jaren op veel minder kilowatturen draaien dan voorheen. Dankzij een warmtepomp in de koelinstallatie zorgt ENGIE Refrigeration ervoor dat het bedrijf restwarmte kan opvangen en benutten in andere processen. Met de warmteterugwinning bespaart Unilever flink op de kosten.

Koelinstallatie als warmtebron
Een warmtepomp in een koelcel. Het klinkt tegenstrijdig, maar voor ENGIE is geen betere plek denkbaar. Juist daar komt de restwarmte vrij die bruikbaar is. Richard Versteeg, sales engineer bij ENGIE Refrigeration, licht toe: ‘De ammoniak-koelinstallatie haalt warmte uit producten. Waar die warmte normaal via de condensor aan de achterkant van de koelinstallatie wordt afgegeven aan de omgeving, pakt de warmtepomp die warme gassen van 30°C op. Een wisselaar in de warmtepomp zorgt ervoor dat water van 10°C daarmee wordt opgewarmd tot 53°C, bruikbaar voor stoom- en schoonmaakprocessen.’ 

Stoominstallatie versus warmtepomp
In het vierde kwartaal van 2017 moet de warmtepomp operationeel zijn. Tot die tijd verwarmt Unilever water met een stoomketel. Een kostbare operatie, blijkt uit de berekening van ENGIE. Gebruikmaken van bestaande warmtestromen gebeurt niet, dus het kost Unilever veel gas om warm water te maken met de stoominstallatie. Gebeurt dat met een warmtepomp waarbij de restwarmte uit de koelinstallatie wel wordt benut, dan is slechts een fractie van dat gas nodig. Daarmee kan Unilever dus veel energie besparen.  

Daarnaast is er nog een bijkomend voordeel. ‘De warmtepomp neemt de warmte al in de koelinstallatie op. Dat zorgt ervoor dat de condensor van de koelinstallatie minder werk hoeft te verrichten om die warmte af te voeren. Met als gevolg een lager verbruik van water en waterbehandelingsproducten, zegt Versteeg. Bovendien wordt het productieproces in de fabriek in de toekomst opgeschaald; er komt 50 procent capaciteit bij. Dat betekent meer koelingen en dus meer restwarmte. Daardoor kan de warmtepomp meer draaiuren maken en dus nog meer gaan opleveren. 

Investering snel terugverdiend
Voor Unilever, dat wil investeren in duurzame projecten, genoeg reden om een businesscase te laten opstellen. ENGIE kwam op een terugverdientijd van 3 jaar. Ten eerste omdat de energiezuinige investering zorgt voor een aanzienlijk lagere energierekening. En ten tweede omdat Unilever gebruik kan maken van de Energie Investeringsaftrek (EIA). Die subsidie maakt de investering een stuk goedkoper.

ENGIE treft nu alle voorbereidingen om de warmtepomp te plaatsen. Zodra die operationeel is, gaat Unilever duizenden kilowatturen op jaarbasis besparen. Een zet die niet alleen flink kosten bespaart, maar bovenal bijdraagt aan duurzamere productiemethoden en uitstraling. Daarmee maakt warmteterugwinning voor Unilever wel degelijk een worst uit.

Gerelateerde thema’s