Innovatie: condensdrogen uien

Buitenluchtonafhankelijk drogen met behoud van kwaliteit

Datum
07-06-2017

Lange tijd was de agrarische sector afhankelijk van de buitenlucht om gewassen te drogen en koelen. Klimaatveranderingen zorgen ervoor dat akkerbouwers hun uien niet langer overwinterd krijgen, zonder in te boeten aan kwaliteit. ENGIE Refrigeration heeft een condensdroogsysteem voor uien ontwikkeld, waarmee u niet langer afhankelijk bent van weersomstandigheden. Wat dat u oplevert? Een beter behoud van de kwaliteit van uw uien en fors lagere energiekosten. Oftewel, meer winst. 

Zodra uien van het land komen, moeten ze gedroogd worden. Gebruikelijk is om dat met buitenlucht te doen. De kwaliteit van de buitenlucht voldoet echter vrijwel nooit volledig aan de eisen om de kwaliteit van de uien tijdens het droogproces te borgen. Om dit op te lossen wordt de buitenlucht verwarmd met gaskachels, zodat de lucht meer vocht kan opnemen. Dit kost veel gas. Met als bijkomend nadeel dat er 1,6 kilo vocht vrijkomt per kilo propaangas die wordt verbrand. Ook dit vocht moet weer worden afgevoerd, met wederom 10% extra gasverbruik.

Het verwarmen van de lucht is bovendien niet wenselijk, omdat de temperatuur van de uien eigenlijk stabiel moet blijven. Het doorgaan met verwarmen zorgt voor een niet gewenste temperatuurverhoging, maar stoppen met verwarmen heef tot gevolg dat de uien niet meer gedroogd kunnen worden.  

ENGIE Refrigeration heeft nu een condensdroogsysteem ontwikkeld, waarmee u onafhankelijk van de buitenluchtcondities kunt drogen, met lagere operationele kosten dan met conventionele systemen.  

Hoe werkt het?
Met condensdrogen – ook wel koeldrogen genoemd – zijn buitenlucht en gaskachels verleden tijd. De condensdroger is feitelijk een koude- en warmteinstallatie in één. Dat maakt deze installatie uniek. Met condensdrogen brengen wij de lucht tot onder het condensatiepunt, waardoor veel vocht kan worden afgevoerd en de uien worden gedroogd. De warmte die vrijkomt bij het koelproces gebruiken we weer om de uien op temperatuur te houden. Daarnaast is het systeem uitgevoerd met een warmtepomp, om partijen uien te kunnen opwarmen. Het gehele systeem wordt bestuurd door een in eigen huis ontwikkeld besturingssysteem, dat zowel ter plaatse als op afstand via PC of smartphone te bedienen en te contoleren is.  

Bestaande techniek, hernieuwd toegepast
De techniek is niet nieuw, vertelt Marcel Bennink, projectleider bij ENGIE Refrigeration. “In kaaspakhuizen en klimaatkamers gebruiken we deze techniek al jaren. De resultaten in deze branche hebben ons aan het denken gezet en leidden uiteindelijk tot de ontwikkeling van een doeltreffende aanpak voor uien. Onze rijke ervaring in diverse branches helpt ons innovatieve stappen te blijven zetten. Het inspireert ons om technieken die elders goed werken door te vertalen naar andere markten en het condensdrogen van uien is daar een mooi voorbeeld van.” 

Vraag het gratis kennisdocument aan
Momenteel werken wij aan het kennisdocument 'buitenlucht onafhankelijk uien drogen en bewaren'. Vraag het document alvast gratis aan, dan sturen wij het u per e-mail toe zodra het document beschikbaar is.

Gerelateerde thema’s