Nieuwe bewaaroplossing Jan Goense

Datum
07-09-2017

Dit seizoen nog een nieuwe koelinstallatie op basis van een natuurlijk koudemiddel. Voor de twee multifunctionele bewaarplaatsen voor knolselderij, winterpeen, uien en aardappelen zoekt akkerbouwer Jan Goense een oplossing om te koelen zonder chemisch koudemiddel. Die uitdaging bleek echter groter dan gedacht. Een ammoniak installatie is te duur, propaan / CO2 heeft geen voorkeur vanwege de brandbaarheid van propaan. 

Via via kwam de akkerbouwer uit Noordwelle in contact met ENGIE Refrigeration. ENGIE heeft een bewaaroplossing die volledig draait op CO₂. Een duurzaam, energiezuinig en toekomstbestendig koudemiddel dat veilig is voor het opgeslagen product. Deze aanpak zag Goense meteen zitten, ook omdat ENGIE al behoorlijk wat ervaring heeft met soortgelijke systemen. Daarbij komt dat de oplevering van de nieuwe koelcellen nog voor de start van het nieuwe bewaarseizoen gerealiseerd kan worden.  

Met deze duurzame investering komt Jan Goense ook nog in aanmerking voor de Energie-investeringsaftrek. Het koudemiddel heeft ook een veel lagere impact op het broeikaseffect (GWP-waarde) dan synthetische koudemiddelen. De installatie is zeer energiezuinig en is geschikt om later nog twee koelcellen toe te voegen. 

Gerelateerde thema’s