“Stop R404 en R507 nu!”

Datum
04-06-2018

Vier toonaangevende Europese brancheverenigingen uit verschillende sectoren hebben aannemers en installateurs gevraagd te stoppen met de nieuwbouw van installaties met de hoge GWP-koudemiddelen R404A en R507A. Ondanks enorme prijsstijgingen tot 700% en ernstige tekorten aan deze koelmiddelen, worden nog altijd nieuwe installaties en apparatuur met deze koudemiddelen geleverd.

In een oproep geven de organisaties een duidelijke boodschap af aan bedrijven in Europa: 

"Als u in de business wilt blijven, moet u stoppen met het installeren van R404A / R507A - nu!" 

Als het gebruik van HFK’s met hoge GWP-waarden niet heel snel daalt, zal de beschikbaarheid van HFK’s met lagere GWP-waarden (inclusief mengsels met HFK’s), ook afnemen, stellen de brancheverenigingen. “Wij ontvangen reeds de eerste signalen van een beperkte beschikbaarheid van lage GWP-koudemiddelen als R410A en R134A in Europa”.

Het advies van de brancheverenigingen is:

  • Stop met het gebruik van R404A / R507A in nieuwe apparatuur.
  • Pas bestaande apparatuur van R404A / R507A aan op lagere GWP-koelmiddelen wanneer systemen gevoelig zijn voor lekkage en/of andere storingen.
  • Verminder lekkages.
  • Verminder de hoeveelheid koelmiddel per systeem zo veel mogelijk.

Meer informatie over deze oproep het belang van actie, de risico's als we niets doen en de alternatieven vindt u in de folder

Heeft u een vraag over het uitfaseren van koudemiddelen in uw organisatie? Kijk op www.uitfaseren.nl of neem contact op met Gert Jan Knippenberg

Gerelateerde thema’s