Geraats Ref Afb (4)

Aardappelen bewaren

  • Minder dan 3% gewichtsverlies
  • Lagere energiekosten
  • Fors hogere opbrengst
  • Geen rotnesten
  • Geen drukplekken
  • 50% minder schilafval
  • Benutten van restwarmte

Voor aardappeltelers is het behoud van de kwaliteit van de aardappel tijdens de bewaring essentieel. Hoe langer u de kwaliteit van de aardappel behoudt, hoe meer ruimte u heeft om het juiste verhandelmoment uit te kiezen. En dat betekent dat u maximale winst kunt realiseren. Mechanisch koelen is een uitstekende methode voor aardappelen bewaren met de langste houdbaarheid en zonder kwaliteitsverlies.

"Uien drogen gaat nu tweemaal zo snel, ongeacht de buitenluchtcondities"
- Roger Custers, eigenaar
Custers Akkerbouw
Bekijk de case

Aardappelen bewaren met optimale afstemming op het product

Mechanisch koelen is een vorm van koelen waarbij de koeling specifiek is ontworpen uw product. Wij bouwden al vele mechanische koelinstallaties bij meerdere opdrachtgevers, voor onder meer peen, uien en aardappelen bewaren. Dankzij het specifieke ontwerp van de installatie en de zeer nauwkeurige afstemming van zowel de temperatuur als de luchtvochtigheid waren wij bij hen in staat de productkwaliteit nagenoeg volledig te behouden voor een langere periode dan bij traditionele ventilatiesystemen. De besturing van de installatie regelt het systeem dusdanig dat deze zich automatisch aanpast aan de eigenschappen van uw product. Doordat de ruimte volledig is afgesloten, hebben omgevingsfactoren geen invloed meer.

Vraag het kennisdocument aan

Meer weten over onze innovatieve bewaartechnologie voor aardappelen?

Vraag het kennisdocument aan

Stabiele temperatuur en luchtvochtigheid tijdens bewaring

Met mechanische koeling zorgt u altijd voor een stabiele temperatuur en luchtvochtigheid tijdens het aardappelen bewaren, wat de kwaliteit van uw product ten goede komt. De aardappel ontkiemt namelijk minder snel en behoudt zijn omvang en gewicht. Ook treedt minimale veroudering van de aardappel op. Er worden nu namelijk minder suikers in de aardappel gevormd. Dat betekent dat minder nabewerking noodzakelijk is en dat leidt tot een lager energieverbruik en daarmee schonere productie.

Aardappelen bewaren & Condensdrogen

Bijna hetzelfde principe kunnen we toepassen voor de bewaring van uien. Oftewel condensdrogen. Heeft u ook uien? Lees dan vooral verder.

Alles over Condensdrogen

Aardappelen bewaren & Mechanisch bewaren

Voor andere producten als prei, peen of (zacht) fruit is mechanische koeling ook een goede oplossing om de producten langer en beter te bewaren. Klik nog even door voor meer info over mechanische bewaring.

Alles over Mechanisch bewaren

Duurzaam aardappelen bewaren

De manier van aardappels bewaren en telen wordt steeds belangrijker. Frietfabrikanten en fastfoodketens worden steeds vaker gevraagd verantwoording af te leggen over de wijze waarop hun leveranciers hun productieproces hebben ingericht en hoe zij omgaan met grondstoffen. Dat noopt aardappeltelers tot duurzamer en energiezuiniger produceren. Bijvoorbeeld door synthetische koudemiddelen te vervangen door duurzame koudemiddelen. Deze middelen zijn milieuvriendelijk en vaak veel energiezuiniger, zonder afbreuk te doen aan de koelcapaciteit.

Slider image
Slider image

Ook energiezuinig aardappelen bewaren en de productkwaliteit verbeteren?

Onze opdrachtgever Borgmann koos voor een duurzame koelinstallatie op natuurlijke koudemiddelen. Henk Tebben, projectleider ENGIE Refrigeration: “Bij onze opdrachtgever Borgmann hebben we gezien dat buitenlucht onafhankelijk koelen zorgt voor aanzienlijk minder indroging van het product. Gebruikelijk is zo’n 10% en met deze innovatie realiseerden we tot wel minder dan 3%. Dat betekent dat de oogst meer gewicht en een hogere kwaliteit heeft en daardoor meer opbrengt.” Daarnaast produceert Borgmann nu ook veel energiezuiniger.

Akkerbouwbedrijf Borgmann
"We hebben wel 30% meer verhandelbaar product"
- Eugen Borgmann
Akkerbouwbedrijf Borgmann

Mogelijkheden voor financiering

Interesse in onze oplossing, maar komt een investering in duurzame technologie u op dit moment niet gelegen? Dan biedt ENGIE u de helpende hand. Naast ontwerp en realisatie kunt u bij ons ook terecht voor de volledige financiering en exploitatie. Zo kunt u toch direct profiteren van een lagere energierekening en duurzaam ondernemen. Bekijk de mogelijkheden.

Wilt u meer informatie?