Geraats Ref Afb (4)

Aardappelbewaring met mechanische koeling

  • Minder dan 3% gewichtsverlies
  • Lagere energiekosten
  • Fors hogere opbrengst
  • Geen rotnesten
  • Geen drukplekken
  • 50% minder schilafval
  • Benutten van restwarmte

Voor aardappeltelers is het behoud van de kwaliteit van de aardappel tijdens de bewaring essentieel. Hoe langer u de kwaliteit van de aardappel behoudt, hoe meer ruimte u heeft om zelf het juiste verhandelmoment te kiezen. En dat betekent dat u maximale winst kunt realiseren. Mechanische koeling is een uitstekende methode voor aardappelbewaring met de langste houdbaarheid, zonder kwaliteitsverlies. En biedt een antwoord op het verbod op het chemische kiemremmingsmiddel chloorprofram.

Vraag het kennisdocument aan

Meer weten over onze innovatieve bewaartechnologie voor aardappelen?

Vraag het kennisdocument aan

Aardappelen bewaren met optimale afstemming op het product

Mechanische koeling voor bijvoorbeeld aardappelen is een vorm van koelen waarbij de koeling specifiek is ontworpen voor opslag van uw aardappelen. Wij bouwden al vele mechanische koelinstallaties bij meerdere opdrachtgevers, voor onder meer het bewaren van aardappelen, peen en uien.

Dankzij het specifieke ontwerp van de bewaarinstallatie en de zeer nauwkeurige afstemming van zowel de temperatuur als de luchtvochtigheid waren we bij hen in staat om de indroging en het gewichtsverlies beperkt te houden. Dankzij de mechanische bewaring kunnen we de productkwaliteit behouden en hebben we minder nodig van de vaak duurdere alternatieven voor de kiemremmer chloorprofam. De producten zijn voor een langere periode te bewaren dan bij traditionele ventilatiesystemen.

Hoe werkt de mechanische koeling voor aardappelen?

Het basisprincipe van mechanische koeling van ENGIE is het gebruik van een vrijwel geheel gesloten bewaaromgeving. De verschillende fasen van het bewaarproces zijn volledig onder controle. De computer meet voortdurend de temperatuur en luchtvochtigheidsgraad in de bewaring en stelt de koelcapaciteit en het bewaarprogramma af op de koelvraag.

De besturing van de installatie regelt het systeem dusdanig goed dat deze zich automatisch aanpast aan de eigenschappen van uw product. Doordat binnen de aardappelbewaarplaats de ruimte volledig is afgesloten, hebben omgevingsfactoren zoals de temperatuur en de luchtvochtigheid van de buitenlucht geen invloed meer. Ook blijven de gebruikte kiemremmers in de bewaring, omdat er geen luiken opengaan. Daar komt bij dat elke mechanische koeloplossingen op maat geleverd wordt, waardoor de best mogelijke kwaliteit van uw aardappelen centraal staat.

“Mechanische koeling leidt tot een aanzienlijk hogere opbrengst.”
- Bert Geraats
Geraats Aardappelen
Bekijk de case

Langer vers met innovatieve aardappelbewaring

Hoe langer u uw aardappelen vers houdt, des te meer tijd heeft u als teler om het juiste moment te kiezen om uw producten te verkopen. Onze effectieve aardappelbewaring door middel van mechanische koeling zorgt ervoor dat u uw oogst aanzienlijk langer in topkwaliteit houdt.

Meer verhandelbaar product

Een beschadigde aardappel in een conventionele opslagplaats kan rotten en omliggende producten infecteren. Het mechanische bewaarsysteem van ENGIE mummificeert de beschadigde aardappelen en tast andere producten niet aan. Zo blijven rotnesten uit. In combinatie met minder indroging, geen drukplekken en minder schilafval, kan mechanische bewaring u tot wel 30% meer verhandelbaar product opleveren.

Slider image
Slider image

Ook energiezuinig aardappelen opslaan en de productkwaliteit beter behouden?

Onze opdrachtgever Borgmann koos voor een duurzame koelinstallatie op natuurlijke koudemiddelen. Henk Tebben, projectleider ENGIE Refrigeration: “Bij onze opdrachtgever Borgmann hebben we gezien dat buitenluchtonafhankelijk koelen zorgt voor aanzienlijk minder indroging van het product. Gebruikelijk is zo’n 10% en met deze innovatie realiseerden we tot wel minder dan 3%. Dat betekent dat de oogst meer gewicht en een hogere kwaliteit heeft en daardoor meer opbrengt.” Daarnaast produceert Borgmann nu ook veel energiezuiniger.

Akkerbouwbedrijf Borgmann
"We hebben wel 30% meer verhandelbaar product"
- Eugen Borgmann
Akkerbouwbedrijf Borgmann

Mechanische Kühlung als Unterstützung beim Ventilieren

Eine mechanische Kühlinstallation kann auch zusätzlich zu einem Ventilationssystem mittels Außenluft eingesetzt werden. Insbesondere im Frühjahr kann es passieren, dass die Außenluft zu warm ist, um die Temperatur Ihrer Kartoffeln niedrig zu halten. Dann können Sie mit einer mechanischen Kühlung die Kartoffeln noch etwas länger ruhig behalten. Dadurch bleibt die Qualität besser erhalten und Sie verlängern die Lagersaison.

Stabiel klimaat tijdens bewaring

Met mechanische koeling zorgt u altijd voor een stabiele temperatuur, luchtvochtigheid en CO2-concentratie tijdens de opslag van aardappelen. Hiermee heeft u een oplossing voor de wisselende buitenluchtcondities en het verbod op de chemische kiemremmer chloorprofam. Deze kiemremmer bracht het leven in de aardappel tot stilstand, waardoor de kwaliteit op peil bleef. Alternatieven zoals biologische kiemremmers zijn veel duurder. Past u die toe in een bewaring die u ventileert met buitenlucht, dan blaast u de kiemremmers feitelijk weg. En dat is zonde.

In de gesloten omgeving zorgen de constante bewaarcondities er nu voor dat de aardappel rustig blijft, minder warmte produceert en daardoor nauwelijks kiemt. U heeft dus minder kiemremmingsmiddel nodig. Ook behoudt uw aardappel zijn kwaliteit, omvang en gewicht. Omdat er minder suikers in de aardappel worden gevormd, treedt minimale veroudering op. Hierdoor is minder nabewerking noodzakelijk, wat resulteert in een lager energieverbruik en schonere productie.

Ga voor duurzame aardappelbewaring

U wilt als ondernemer zoveel mogelijk rendement behalen uit uw aardappelen, maar u wilt ook duurzaam ondernemen. De manier waarop u aardappelen teelt en bewaart wordt steeds belangrijker. Frietfabrikanten en fastfoodketens wordt immers steeds vaker gevraagd verantwoording af te leggen over de wijze waarop hun leveranciers het productieproces hebben ingericht en hoe zij omgaan met grondstoffen en pesticiden.

Dat noopt aardappeltelers tot duurzamer en energiezuiniger produceren. Bijvoorbeeld door synthetische koudemiddelen te vervangen door natuurlijke koudemiddelen. Deze middelen zijn milieuvriendelijk en vaak veel energiezuiniger, zonder afbreuk te doen aan de koelcapaciteit. Elke mechanische koelinstallatie voor aardappelbewaring die wij leveren werkt met natuurlijke koudemiddelen, zodat het milieu minimaal belast wordt.

Aardappelen bewaren & Condensdrogen

Bijna hetzelfde principe kunnen we toepassen voor de bewaring van uien. Oftewel condensdrogen. Heeft u ook uien? Lees dan vooral verder.

Alles over Condensdrogen

Aardappelen bewaren & Mechanisch bewaren

Voor andere producten als prei, peen of (zacht) fruit is mechanische koeling ook een goede oplossing om de producten langer en beter te bewaren. Klik nog even door voor meer info over mechanische bewaring.

Alles over Mechanisch bewaren

Wieviel kostet mechanische Kartoffellagerung?

Der Mehrpreis von dieser Installation im Vergleich zu einem konventionellen System verdient sich innerhalb von maximal drei Jahren zurück. Welche Lösung am Besten zu Ihrem Betrieb passt, hängt unter anderem von der Produktsorte (nur Kartoffeln oder auch Zwiebeln und Karotten), von der Rasse, den betriebswirtschaftlichen Bedingungen und selbstverständlich von Ihren Zukunftsplänen ab. Mehr erfahren? Setzen Sie sich mit uns in Verbindung.

Finanzierungsmöglichkeiten

Sind Sie an einer unserer Lösungen interessiert, aber haben Sie momentan zu wenig finanziellen Spielraum für nachhaltige Technologie? ENGIE hilft Ihnen gerne. Außer dem Engineering und dem Bau können wir die kompletten Finanzierungs- und Betriebskosten übernehmen. Dadurch können Sie sofort Ihre Energierechnung reduzieren und Ihren Betrieb nachhaltiger gestalten. Schauen Sie sich hier unsere Möglichkeiten an.

Wilt u meer informatie?