Geraats Ref Afb (4)

Aardappelbewaring met mechanische koeling

  • Minder dan 3% gewichtsverlies
  • Lagere energiekosten
  • Fors hogere opbrengst
  • Geen rotnesten
  • Geen drukplekken
  • 50% minder schilafval
  • Benutten van restwarmte

Voor aardappeltelers is het behoud van de kwaliteit van de aardappel tijdens de bewaring essentieel. Hoe langer u de kwaliteit van de aardappel behoudt, hoe meer ruimte u heeft om zelf het juiste verhandelmoment te kiezen. En dat betekent dat u maximale winst kunt realiseren. Mechanische koeling is een uitstekende methode voor aardappelbewaring met de langste houdbaarheid en zonder kwaliteitsverlies.

Vraag het kennisdocument aan

Meer weten over onze innovatieve bewaartechnologie voor aardappelen?

Vraag het kennisdocument aan

Aardappelen bewaren met optimale afstemming op het product

Mechanische koeling voor bijvoorbeeld aardappelen is een vorm van koelen waarbij de koeling specifiek is ontworpen voor opslag van uw aardappelen. Wij bouwden al vele mechanische koelinstallaties bij meerdere opdrachtgevers, voor onder meer het bewaren van aardappelen, peen en uien.

Dankzij het specifieke ontwerp van de bewaarinstallatie en de zeer nauwkeurige afstemming van zowel de temperatuur als de luchtvochtigheid waren we bij hen in staat om de indroging en het gewichtsverlies beperkt te houden. We zien dat we dankzij de mechanische bewaring de productkwaliteit nagenoeg volledig kunnen behouden voor een langere periode dan bij traditionele ventilatiesystemen.

Hoe werkt de mechanische koeling voor aardappelen?

Het basisprincipe van mechanische koeling van ENGIE is het gebruik van een vrijwel geheel gesloten bewaaromgeving. De verschillende fasen van het bewaarproces (inkoelen, wondhelen, bewaren en opwarmen) zijn volledig geautomatiseerd. De computer meet voortdurend de temperatuur en luchtvochtigheidsgraad in de bewaring en stelt de koelcapaciteit en het bewaarprogramma af op de koelvraag.

De besturing van de installatie regelt het systeem dusdanig goed dat deze zich automatisch aanpast aan de eigenschappen van uw product. Doordat binnen de aardappelbewaarplaats de ruimte volledig is afgesloten, hebben omgevingsfactoren geen invloed meer. Daarbij komt dat elke mechanische koeloplossingen op maat geleverd wordt, waardoor de best mogelijke kwaliteit van uw aardappelen centraal staat.

"Uien drogen gaat nu tweemaal zo snel, ongeacht de buitenluchtcondities"
- Roger Custers, eigenaar
Custers Akkerbouw
Bekijk de case

Langer vers met innovatieve aardappelbewaring

Hoe langer u uw aardappelen vers houdt, des te meer tijd heeft u als teler om het juiste moment te kiezen om uw producten te verkopen. Onze effectieve aardappelbewaring door middel van mechanische koeling zorgt ervoor dat u uw oogst aanzienlijk langer in topkwaliteit houdt.

Meer verhandelbaar product

Een beschadigde aardappel in een conventionele opslagplaats kan rotten en omliggende producten infecteren. Het mechanische bewaarsysteem van ENGIE mummificeert de beschadigde aardappelen en tast andere producten niet aan. Zo blijven rotnesten uit. In combinatie met minder indroging, geen drukplekken en minder schilafval, kan mechanische bewaring u tot wel 30% meer verhandelbaar product opleveren.

Slider image
Slider image

Ook energiezuinig aardappelen opslaan en de productkwaliteit beter behouden?

Onze opdrachtgever Borgmann koos voor een duurzame koelinstallatie op natuurlijke koudemiddelen. Henk Tebben, projectleider ENGIE Refrigeration: “Bij onze opdrachtgever Borgmann hebben we gezien dat buitenluchtonafhankelijk koelen zorgt voor aanzienlijk minder indroging van het product. Gebruikelijk is zo’n 10% en met deze innovatie realiseerden we tot wel minder dan 3%. Dat betekent dat de oogst meer gewicht en een hogere kwaliteit heeft en daardoor meer opbrengt.” Daarnaast produceert Borgmann nu ook veel energiezuiniger.

Akkerbouwbedrijf Borgmann
"We hebben wel 30% meer verhandelbaar product"
- Eugen Borgmann
Akkerbouwbedrijf Borgmann

Mechanische koeling als ondersteuning op ventilatie

Een mechanische koelinstallatie kan ook altijd als aanvulling op een ventilatiesysteem met buitenlucht ingezet worden. Met name in het voorjaar komt het voor dat de lucht van buiten te warm is om de temperatuur van uw aardappelen laag te houden. Op dat moment kunt u met een mechanisch koelsysteem de knollen nog wat langer rustig houden. Hierdoor blijft de kwaliteit beter behouden en verlengt u het bewaarseizoen.

Stabiel klimaat tijdens bewaring

Met mechanische koeling zorgt u altijd voor een stabiele temperatuur, luchtvochtigheid en CO2-concentratie tijdens de opslag van aardappelen, wat de kwaliteit van uw product ten goede komt. De aardappel ontkiemt namelijk minder snel en behoudt zijn omvang en gewicht. Ook treedt minimale veroudering op. Er worden namelijk minder suikers in de aardappel gevormd. Dat betekent dat minder nabewerking noodzakelijk is en dat leidt tot een lager energieverbruik en daarmee schonere productie. Met mechanische koeling kunnen telers de buitenlucht en alle bijbehorende risico’s elimineren.

Ga voor duurzame aardappelbewaring

U wilt als ondernemer zoveel mogelijk rendement behalen uit uw aardappelen, maar u wilt ook duurzaam ondernemen. De manier waarop u aardappels teelt en bewaart wordt steeds belangrijker. Frietfabrikanten en fastfoodketens wordt immers steeds vaker gevraagd verantwoording af te leggen over de wijze waarop hun leveranciers het productieproces hebben ingericht en hoe zij omgaan met grondstoffen.

Dat noopt aardappeltelers tot duurzamer en energiezuiniger produceren. Bijvoorbeeld door synthetische koudemiddelen te vervangen door natuurlijke koudemiddelen. Deze middelen zijn milieuvriendelijk en vaak veel energiezuiniger, zonder afbreuk te doen aan de koelcapaciteit. Elke mechanische koelinstallatie voor aardappelbewaring die wij leveren werkt met natuurlijke koudemiddelen, zodat het milieu minimaal belast wordt.

Aardappelen bewaren & Condensdrogen

Bijna hetzelfde principe kunnen we toepassen voor de bewaring van uien. Oftewel condensdrogen. Heeft u ook uien? Lees dan vooral verder.

Alles over Condensdrogen

Aardappelen bewaren & Mechanisch bewaren

Voor andere producten als prei, peen of (zacht) fruit is mechanische koeling ook een goede oplossing om de producten langer en beter te bewaren. Klik nog even door voor meer info over mechanische bewaring.

Alles over Mechanisch bewaren

Kosten van mechanische aardappelbewaring

De meerprijs van deze installatie ten opzichte van een conventioneel systeem heeft een terugverdientijd van maximaal 3 jaar. De oplossing die het beste bij uw bedrijf past hangt af van bijvoorbeeld het soort product (alleen aardappelen of ook peen en uien?) het ras, uw bedrijfseconomische voorwaarden en uiteraard uw plannen voor de toekomst. Meer weten, neem gerust contact met ons op.

Mogelijkheden voor financiering

Interesse in onze oplossing, maar komt een investering in duurzame technologie u op dit moment niet gelegen? Dan biedt ENGIE u de helpende hand. Naast ontwerp en realisatie kunt u bij ons ook terecht voor de volledige financiering en exploitatie. Zo kunt u toch direct profiteren van een lagere energierekening en duurzaam ondernemen. Bekijk de mogelijkheden.

Wilt u meer informatie?