Oplossing Mechanische Bewaring Header

Mechanisch bewaren

  • Niet uitdrogen, maar mechanisch koelen
  • Peen bewaren: houd de kilo's in de kist
  • Aardappelen bewaren: maximaal 3% indroging
  • Tweemaal zo snel uien drogen
  • Ook voor het telen van bijvoorbeeld champignons en witlof

Wat is mechanisch koelen?

Mechanisch koelen is het antwoord op de vraag naar het langer en beter bewaren van agro producten als peen, uien, aardappelen en prei. Maar ook de kwaliteit van appels, peren en zachte fruit blijft beter behouden met een mechanische bewaring. De bewaaromstandigheden zijn met mechanisch koelen altijd optimaal voor uw product, omdat u niet meer afhankelijk bent van de weersomstandigheden. De kwaliteit blijft behouden en door de langere bewaartijd kunt u beter inspelen op de prijsontwikkelingen in de markt.

Taco Agro
“Zo zorgen we voor optimaal rendement.”
- Sander Tacken, directeur
Taco Agro

Stabiele condities door mechanisch koelen

Bij de traditionele ventilatietechniek is effectieve koeling niet altijd mogelijk, omdat u afhankelijk bent van de buitenluchtcondities. Vaak is het buiten te warm of te vochtig voor goede koeling van uw product. Ook te droge lucht heeft nadelen, want die veroorzaakt teveel uitdroging van uw product. Deze afhankelijkheid van de weergoden kan funest zijn voor uw bedrijfsvoering. Door deze onzekerheid en schommeling in bewaaromstandigheden moet u uw producten soms vroegtijdig op de markt moet brengen. Ook als de prijs niet optimaal is.

Mechanisch koelen is langer bewaren

Mechanisch koelen maakt het proces van drogen, koelen en bewaren efficiënter en vermindert de indroging van uw product. Onze specialisten stemmen de techniek achter mechanisch koelen af op uw product. Het systeem stuurt bij als condities, zoals temperatuur en luchtvochtigheid, veranderen. U bent bij productbewaring niet meer afhankelijk van de buitentemperatuur. De mechanische koeling zorgt continu voor de juiste omstandigheden die de hoogwaardige kwaliteit van uw product behouden.

Vraag het kennisdocument aan

Meer weten over onze innovatieve bewaartechnologie voor aardappelen?

Vraag het kennisdocument aan
Vraag het kennisdocument aan

Tweemaal zo snel uien drogen en bewaren, zonder afhankelijk te zijn van buitenlucht?

Vraag het kennisdocument aan

Oplossing voor verbod chloorprofam

Telers die een oplossing zoeken voor het verbod op de chemische kiemremmer chloorprofam, vinden in mechanisch koelen het noodzakelijke alternatief. Niet de kiemremmer maar de stabiele bewaarcondities houden de aardappelen rustig, waardoor er minder nodig is van de vaak duurdere alternatieve kiemremmers. Daarnaast zorgt de gesloten bewaaromgeving ervoor dat de kiemremmer niet verloren gaat, wat wel het geval zou zijn als u koelt met buitenlucht.

Welk product wilt u langer bewaren?

Niet alleen voor aardappelen en uien, maar ook voor akkerbouw producten als peen, kool, witlof, champignons, prei, appels, peren en zacht fruit bouwen wij op maat gemaakte mechanische koelconcepten waarmee u uw producten langer kunt opslaan zonder kwaliteitsverlies.

Taco Ref Afb (8)

Andere producten mechanisch bewaren & Condensdrogen voor uien en aardappelen

Condensdrogen is een nieuwe manier van bewaren voor uien, bollen en andere agrarische producten. Hiermee kunt u uien tweemaal zo snel drogen. Onafhankelijk van buitenlucht, duurzaam en met behoud van kwaliteit.

Alles over Condensdrogen voor uien en aardappelen

Andere producten mechanisch bewaren & Aardappelen mechanisch bewaren

Mechanisch koelen is een uitstekende methode voor het bewaren van aardappelen. Hiermee zorgt u altijd voor een stabiele temperatuur en luchtvochtigheid tijdens de bewaring, wat de kwaliteit van uw product ten goede komt. De aardappel ontkiemt minder snel en behoudt zijn omvang en gewicht.

Alles over Aardappelen mechanisch bewaren

Bespaar met mechanisch koelen

Door onder andere het gebruik van natuurlijke koudemiddelen, zoals ammoniak, CO2 en propaan, is met mechanisch koelen een aanzienlijke besparing op de energiekosten mogelijk. Veel agrarische bedrijven hebben reeds hun energieverbruik zien dalen door het gebruik van natuurlijke koudemiddelen. Deze koudemiddelen zijn milieubesparend, waardoor u eveneens bijdraagt aan duurzame productie in de agrarische keten. En dat wordt steeds belangrijker voor de afnemers van uw product.

Slider image
Slider image

Interessante fiscale voordelen duurzaam mechanisch koelen

Vanaf 2022 mogen er geen nieuwe koelinstallaties gebouwd worden met synthetische koudemiddelen. Onze onderzoeksafdeling doet continu intensief onderzoek naar geschikte en veilige toepassingen van natuurlijke koudemiddelen in zowel kleine als grote installaties. Het veilig toepassen van natuurlijke koudemiddelen vereist veel technische kennis en ervaring.

Door te investeren in een bewaarkoeling met natuurlijke koudemiddelen komen bedrijven in aanmerking voor de Energie Investeringsaftrek (EIA). Als agrarische ondernemer kunt u hier veel voordeel mee behalen. Wij helpen u graag om ook voor u de mogelijkheden te verkennen.

Mogelijkheden voor financiering

Interesse in onze oplossing, maar komt een investering in duurzame technologie u op dit moment niet gelegen? Dan biedt ENGIE u de helpende hand. Naast ontwerp en realisatie kunt u bij ons ook terecht voor de volledige financiering en exploitatie. Zo kunt u toch direct profiteren van een lagere energierekening en duurzaam ondernemen. Bekijk de mogelijkheden.

Wilt u meer informatie?

Henk Tebben
Henk Tebben
Agro | Bewaring | Horticulture