Custers Ref Afb (5)

Condensdrogen voor uien en aardappelen

  • Buitenluchtonafhankelijk uien drogen en bewaren
  • Tweemaal zo snel uien drogen
  • Maximaal 2% indroging voor aardappelen
  • Geen of minimaal gebruik van kiemremmers
  • Kwaliteit producten blijft beter behouden
  • Maximale energie-efficiëntie, CO2-neutraal

Wat is condensdrogen?

ENGIE Refrigeration heeft een nieuwe manier van drogen en bewaren ontwikkeld voor aardappelen, uien en andere akkerbouwproducten. Een oplossing waarmee u niet langer afhankelijk bent van weersomstandigheden en dure kiemremmers, en waarmee u energieneutraal kunt ondernemen: condensdrogen. Wat het u oplevert? Beter behoud van de kwaliteit van aardappelen en uien en fors lagere (tot wel 80%) energiekosten. Oftewel, meer winst.

Vraag het kennisdocument aan

Tweemaal zo snel uien drogen en bewaren? Of aardappelen bewaren met maximaal 2% indroging?

Vraag het kennisdocument aan

Hoe werkt condensdrogen van akkerbouwproducten?

De condensdroger is feitelijk een koude- en warmteinstallatie in één. Dat maakt deze technologie uniek. Met condensdrogen brengen wij de lucht tot onder het condensatiepunt, waardoor veel vocht kan worden afgevoerd en producten als aardappelen, uien en bloembollen worden gedroogd. De warmte die vrijkomt bij het koelproces wordt weer gebruikt om de producten op temperatuur te houden.

Waar de energiezuinige warmtepomp producten snel droogt of op temperatuur houdt, wekken zonnepanelen de fractie aan energie die daarvoor nodig is op. Zo wordt de maximaal haalbare energie-efficiëntie bereikt en is CO2-neutraal of zelfs energiepositief opslaan en bewaren mogelijk. Het gehele systeem wordt bestuurd door een in eigen huis ontwikkeld besturingssysteem, dat zowel ter plaatse als op afstand via PC of smartphone te bedienen en te contoleren is.

“Zo zorgen we voor optimaal rendement.”
- Sander Tacken, directeur
Taco Agro
Bekijk de case

Conventionele bewaarmethode: kwaliteitsverlies en hoge kosten

Lange tijd was de agrarische sector afhankelijk van de buitenlucht om geoogste gewassen te drogen en koelen. De kwaliteit van de buitenlucht voldoet echter vrijwel nooit aan de eisen om de productkwaliteit te borgen. Daar komt bij dat klimaatverandering zorgt voor te veel fluctuaties in buitenluchtcondities.

Om dit op te lossen wordt de buitenlucht verwarmd met gaskachels, zodat de lucht meer vocht kan opnemen. Dit kost veel gas. Met als bijkomend nadeel dat er 1,6 kilo vocht vrijkomt per kilo propaangas die wordt verbrand. Ook dit vocht moet weer worden afgevoerd, met wederom 10% extra gasverbruik. Akkerbouwproducten als aardappelen en uien drogen en bewaren op de conventionele manier kost dus niet alleen veel geld, maar leidt ook tot kwaliteitsverlies. Dankzij condensdrogen heeft u daar geen last meer van, omdat u geen buitenlucht en gaskachels meer nodig heeft.

Condensdrogen: bestaande techniek, hernieuwd toegepast

Deze manier van bewaren is niet nieuw. In kaaspakhuizen en klimaatkamers gebruiken we de condensdroogtechnologie al jaren. De resultaten in die branche hebben ons aan het denken gezet en leidden uiteindelijk tot de ontwikkeling van een doeltreffende aanpak voor de landbouw en het opslaan van gewassen als uien en aardappelen. Onze rijke ervaring in diverse branches helpt ons innovatieve stappen te blijven zetten. Het inspireert ons om technieken die elders goed werken door te vertalen naar andere markten en het condensdrogen van gewassen is daar een mooi voorbeeld van.

"Uien drogen gaat nu tweemaal zo snel, ongeacht de buitenluchtcondities"
- Roger Custers, eigenaar
Custers Akkerbouw
Bekijk de case

Meerdere toepassingen mogelijk

ENGIE Refrigeration heeft het condensdroogsysteem eerst ontwikkelt en succesvol toegepast voor het drogen en bewaren van uien. Inmiddels is de technologie doorontwikkeld, waardoor akkerbouwers er ook van kunnen profiteren bij de bewaring van aardappelen en andere gewassen. Met name aardappeltelers zien hierin een mooie oplossing voor het verbod op de chemische kiemremmer chloorprofam. Daarnaast onderzoeken we de mogelijkheden voor andere producten. Zo heeft ENGIE condensdrogen inmiddels ook toegepast voor gember, bloembollen en zelfs voor valeriaan.

De resultaten van condensdrogen

Sinds de introductie van condensdrogen groeit de animo onder akkerbouwers. Inmiddels draaien er tientallen installaties in Nederland en daarbuiten. Telers zijn heel enthousiast, omdat ze met condensdrogen veel meer controle over het product hebben tijdens de droog- en bewaarfase. Akkerbouwers kunnen producten daardoor langer op kwaliteit bewaren en beter inspelen op marktomstandigheden. Ook aan het eind van het seizoen zijn de marges op het product nog goed.” Lees hier meer over bij de klantencases.

Bekroond met duurzaamheidslabel

De energie-efficiënte droog- en bewaartechnologie is inmiddels bekroond met het Solar Impulse Efficient Solutions Label. Hiermee mag het zich één van de 1.000 schone oplossingen ter wereld noemen die het milieu beschermt en zich snel terugverdient.

Mechanisch bewaren

Met mechanisch bewaren kunt u producten langer en beter bewaren. Daardoor kunt u beter inspelen op de prijsontwikkelingen in de markt. Mechanische koeling zorgt continu voor de juiste bewaaromstandigheden voor uw product. Zo bent u niet meer afhankelijk van de buitenluchtcondities en is het proces van drogen, koelen en bewaren efficiënter.

Contentpagina Peen Bewaren Header

Mogelijkheden voor financiering

Wilt u meer weten over condensdrogen? Of heeft u interesse in onze oplossing, maar komt een investering in duurzame technologie u op dit moment niet gelegen? Dan biedt ENGIE u de helpende hand. Naast ontwerp en realisatie kunt u bij ons ook terecht voor de volledige financiering en exploitatie. Zo kunt u toch direct profiteren van een lagere energierekening en duurzaam ondernemen. Bekijk de mogelijkheden. Bekijk de mogelijkheden.

Wilt u meer informatie?

Henk Tebben
Henk Tebben
Agro | Bewaring | Horticulture