Custers Ref Afb (5)

Condensdrogen voor akkerbouw

  • Buitenluchtonafhankelijk uien drogen en bewaren
  • Tweemaal zo snel drogen
  • Kwaliteit uien blijft beter behouden
  • 80% minder energiekosten
  • Fors hogere opbrengst
  • Benutten van restwarmte

Wat is condensdrogen?

ENGIE Refrigeration heeft een nieuwe manier van drogen en bewaren ontwikkeld voor uien, bollen en andere akkerbouw producten. Een oplossing waarmee u niet langer afhankelijk bent van weersomstandigheden: condensdrogen. Wat dat u oplevert? Een beter behoud van de kwaliteit van uw geoogste uien en fors lagere (tot wel 80%) energiekosten. Oftewel, meer winst. Lange tijd was de agrarische sector afhankelijk van de buitenlucht om gewassen te drogen en koelen. Klimaatveranderingen zorgen ervoor dat het lang opslaan en bewaren van bijvoorbeeld uien voor akkerbouwers kwaliteitsverlies oplevert. Dankzij condensdrogen heeft u daar geen last meer van.

Vraag het kennisdocument aan

Tweemaal zo snel uien drogen en bewaren, zonder afhankelijk te zijn van buitenlucht?

Vraag het kennisdocument aan

Hoe werkt condensdrogen van uien en bollen?

Met condensdrogen – ook wel koeldrogen genoemd – zijn buitenlucht en gaskachels verleden tijd. De condensdroger is feitelijk een koude- en warmteinstallatie in één. Dat maakt deze technologie uniek. Met condensdrogen brengen wij de lucht tot onder het condensatiepunt, waardoor veel vocht kan worden afgevoerd en de uien en bollen worden gedroogd. De warmte die vrijkomt bij het koelproces gebruiken we weer om de uien op temperatuur te houden. Daarnaast is het systeem uitgevoerd met een warmtepomp, om partijen uien te kunnen opwarmen. Het gehele systeem wordt bestuurd door een in eigen huis ontwikkeld besturingssysteem, dat zowel ter plaatse als op afstand via PC of smartphone te bedienen en te contoleren is.

“Zo zorgen we voor optimaal rendement.”
- Sander Tacken, directeur
Taco Agro
Bekijk de case

Uien bewaren op de conventionele manier zorgt voor kwaliteitsverlies en hoge kosten

Zodra de geoogste uien van het land komen, moeten ze gedroogd worden. Gebruikelijk is om dat met buitenlucht te doen. De kwaliteit van de buitenlucht voldoet echter vrijwel nooit volledig aan de eisen om de kwaliteit van de uien tijdens het droogproces te borgen. Om dit op te lossen wordt de buitenlucht verwarmd met gaskachels, zodat de lucht meer vocht kan opnemen. Dit kost veel gas. Met als bijkomend nadeel dat er 1,6 kilo vocht vrijkomt per kilo propaangas die wordt verbrand. Ook dit vocht moet weer worden afgevoerd, met wederom 10% extra gasverbruik. Uien bewaren op de conventionele manier kost dus niet alleen geld, maar heeft ook impact op de kwaliteit van de ui.

ENGIE Refrigeration heeft nu een condensdroogsysteem ontwikkeld, waarmee u als akkerbouwer onafhankelijk van de buitenluchtcondities kunt drogen, met lagere operationele kosten dan met conventionele systemen. Een methode om uien te drogen en bewaren met alleen maar voordelen.

"Uien drogen gaat nu tweemaal zo snel, ongeacht de buitenluchtcondities"
- Roger Custers, eigenaar
Custers Akkerbouw
Bekijk de case

De resultaten van condensdrogen

Sinds de introductie van condensdrogen, draaien er inmiddels tientallen installaties. “Telers zijn heel enthousiast”, vertelt Marcel Bennink, bewaarspecialist bij ENGIE. “Na de oogst van de uien breekt de droog- en bewaarfase aan. Ze hebben veel meer controle over het product en kunnen het product langer bewaren, waardoor telers beter kunnen inspelen op marktomstandigheden. Ook aan het eind van het seizoen zijn de marges op het product nog goed.” Lees hier meer over bij de klantencases.

Condensdrogen & Aardappelen bewaren

Mechanisch koelen is ook een uitstekende methode voor het bewaren van aardappelen. Hiermee zorgt u altijd voor een stabiele temperatuur en luchtvochtigheid tijdens de bewaring, wat de kwaliteit van uw product ten goede komt. De aardappel ontkiemt minder snel en behoudt zijn omvang en gewicht. Een goed alternatief voor chloorprofam dus.  

Alles over Aardappelen bewaren

Condensdrogen & Mechanisch bewaren

Met mechanisch bewaren kunt u producten als peen, prei, appels, peren en zacht fruit langer en beter bewaren. Hierbij zijn de bewaaromstandigheden altijd optimaal voor uw product, omdat u niet meer afhankelijk bent van de weersomstandigheden. De kwaliteit blijft behouden en door de langere bewaartijd kunt u beter inspelen op de prijsontwikkelingen in de markt.

Alles over Mechanisch bewaren

Uien en bollen bewaren: bestaande techniek, hernieuwd toegepast

De techniek van uien bewaren op deze manier is niet nieuw, vertelt Bennink. “In kaaspakhuizen en klimaatkamers gebruiken we deze techniek al jaren. De resultaten in deze branche hebben ons aan het denken gezet en leidden uiteindelijk tot de ontwikkeling van een doeltreffende aanpak voor de landbouw en het opslaan van uien. Onze rijke ervaring in diverse branches helpt ons innovatieve stappen te blijven zetten. Het inspireert ons om technieken die elders goed werken door te vertalen naar andere markten en het condensdrogen van uien en bollen is daar een mooi voorbeeld van.”

Meerdere toepassingen van condensdrogen mogelijk

Inmiddels heeft ENGIE Refrigeration ook het condensdroogsysteem doorontwikkeld én succesvol toegepast voor andere akkerbouwproducten zoals aardappelen. Bij het bewaren van aardappelen is het ook een goede oplossing voor het verbod op chloorprofam. Daarnaast onderzoeken we de mogelijkheden voor andere producten, denk aan kweekbakjes, zeekraal en valeriaan. Bent u nieuwsgierig of condensdrogen ook voor uw producten de oplossing is voor een hogere productkwaliteit? Of wilt u weten meer weten over uien en bollen bewaren met deze innovatieve techniek ‘condensdrogen’? Neem dan contact met ons op.

Mogelijkheden voor financiering

Interesse in onze oplossing, maar komt een investering in duurzame technologie u op dit moment niet gelegen? Dan biedt ENGIE u de helpende hand. Naast ontwerp en realisatie kunt u bij ons ook terecht voor de volledige financiering en exploitatie. Zo kunt u toch direct profiteren van een lagere energierekening en duurzaam ondernemen. Bekijk de mogelijkheden.

Wilt u meer informatie?

Gert Jan Knippenberg
Gert Jan Knippenberg
Agro | Bewaring | Klimaatkamers | Horticulture