Warmteterugwinning

Forse besparingen realiseerbaar door warmteterugwinning

Bedrijven die industrieel koelen en vriezen laten vaak tienduizenden euro’s onnodig liggen. Door hergebruik van de warmte die vrijkomt bij het koel- en vriesproces - oftewel warmteterugwinning - kunt ook u aanzienlijk besparen op kosten voor verwarming. Besparingen van meer dan vijftigduizend kuub aardgas of tienduizenden kilowatturen op jaarbasis zijn dankzij warmteterugwinning mogelijk.  

Interessante fiscale regelingen warmteterugwinning

Daarnaast vermindert u met warmteterugwinning uw CO2-uitstoot, omdat u minder energie verbruikt. Hierdoor draagt u bij aan verduurzaming van de keten waarin u opereert. Voor het toepassen van warmteterugwinning bestaan aantrekkelijke fiscale stimuleringsregelingen. Zo kunt u met de Energie Investeringsaftrek tot wel 55% van de investeringskosten aftrekken van uw fiscale winst, bovenop uw gebruikelijke afschrijving.  

Integreer warmteterugwinning in uw processen

Ieder bedrijf dat industrieel koelt en vriest heeft aanzienlijke restwarmte. Genoeg om een huizenblok mee te verwarmen. Deze warmte komt vrij bij het koel- of vriesproces. Doorgaans wordt de warmte afgevoerd naar de buitenlucht en gaat zij verloren. Terwijl ieder bedrijf warmte nodig heeft voor uiteenlopende doelen, zoals verwarming van panden of industriële processen. 

Er zijn tal van toepassingen voor warmteterugwinning. Zo gebruiken bedrijven het om schoonmaakwater op de gewenste temperatuur te brengen van minimaal 60°C. Andere bedrijven gebruiken het voor vloerverwarming. Ook zijn er bedrijven die warmte nodig hebben voor hun processen. Zo is warmte nodig bij het maken van kaas. Steeds meer kaasmakerijen passen warmteterugwinning toe in hun gekoelde kaaspakhuizen voor het stremmen van de kazen, waar juist warmte voor nodig is. Zo besparen ondernemers op energiekosten en komen zij tegemoet aan de toenemende roep van hun klanten om schone productie. 

Wij berekenen wat warmteterugwinning u oplevert

Voor warmteterugwinning is speciale technologie nodig. Die bestaat uit een infrastructuur om warmte op te vangen die vrijkomt bij koelen of vriezen. Er is ook technologie nodig om deze warmte gericht en verantwoord in te zetten in uw bedrijf. Wij begeleiden u bij het gehele proces van warmteterugwinning, van het opstellen van een business case tot het daadwerkelijk realiseren van energiebesparing. 

Dat begint bij het berekenen van de restwarmte die vrijkomt bij uw koel- of vriesinstallatie, gevolgd door het aangeven hoe deze warmte kan worden opgevangen en verantwoord wordt benut. Tenslotte brengen wij voor u in kaart welke aanpassingen nodig zijn voor warmteterugwinning. Ook rekenen wij voor u uit hoe snel u uw investering terugverdient. Afhankelijk van de mogelijkheden is een terugverdientijd mogelijk vanaf drie jaar. Warmteterugwinning realiseren is mogelijk zonder verstoring van uw productieproces. 

Wat u wel merkt? De onmiddellijke daling van uw energieverbruik! Meer weten over warmteterugwinning? Neem contact op met Jeroen Reijnders.