Voedselverwerking

Voedselveilig en duurzaam werken

Voedselverwerkingsbedrijven staan voor diverse uitdagingen. Zo vormen vocht en condens een bedreiging voor de voedselkwaliteit en hygiëne. Daarnaast verbiedt de Europese Unie vanaf 2022 nieuwe koelinstallaties met synthetische koudemiddelen met hoge GWP. En afnemers stellen steeds hogere eisen aan duurzame productiemethoden. ENGIE Refrigeration biedt bedrijven in de voedselverwerkende industrie een antwoord op elk vraagstuk. 

Grip op vocht en condens

Om vocht en condens uit de koelruimtes te krijgen, ventileren voedselverwerkende bedrijven productieruimten vaak met buitenlucht. Maar ventileren met buitenlucht brengt bacteriële risico’s met zich mee die de productkwaliteit en -hygiëne onder druk zetten. Daarnaast kan elke condensdruppel aan het plafond tijdens voedselverwerking op het product vallen, met alle risico’s van dien. 

ENGIE Refrigeration heeft diverse systemen ontwikkeld die grip bieden op de vochtregulatie en condensvorming, zonder gebruik te maken van de buitenlucht. Hiermee sluit u alle hygiënerisico’s uit en optimaliseert u de productkwaliteit. 

Voorbereid op de toekomst

Vanaf 2022 mogen er geen nieuwe koelinstallaties gebouwd worden met synthetische koudemiddelen met hoge GWP. Wij bieden diverse geschikte en veilige toepassingen van een toekomstbestendig alternatief: natuurlijke koudemiddelen. Met de overstap naar natuurlijke koudemiddelen stelt u niet alleen uw eigen productieproces veilig, maar kunt u bovendien profiteren van interessante fiscale voordelen. 

Duurzaam op alle niveaus 

Afnemers eisen steeds duurzamere productiemethoden. Naast onze koelsystemen met natuurlijke koudemiddelen bieden wij u maatwerkoplossingen in restwarmtebenutting en warmteopwekking. Door restwarmte op te vangen en te hergebruiken in een ander proces en/of bestaande energiestromen te koppelen, gaat u energieverbruik en -verspilling tegen. Dekt dit niet uw totale warmtebehoefte, dan kunt u die duurzaam opwekken. Bijvoorbeeld met een warmtepomp. Dit leidt tot sterke vermindering van uw energieverbruik, -kosten en CO2-uitstoot. 

Met de vernieuwende technieken voor vochtregulatie, koelen en verwarmen bent u verzekerd van voedselveilig werken en een energiezuinige en duurzame productiemethode. Wilt u meer informatie over de mogelijkheden? Wij adviseren u graag.